top of page

Tillverkningsprocess​

Emalj är en keramisk beläggning som är en blandning av bland annat kvarts, fältspat och titanoxid.

Emaljeringsprocessen sker i två steg. Först bränns en emaljslamma (grundemalj) fast vid stålet på båda sidor i ugnar med en temperatur över 800 grader. Därefter upprepas samma process men denna gång med tillsatt färgpigment i emaljen för att få fram det slutgiltiga emaljkulören.

Emaljen kan färgsättas till i princip vilken kulör som helst och det finns även möjlighet till att bränna in mönster genom screening eller schabloner. Slutprodukten är en emaljyta som är hållbar i minst 50 år. Inte ens mikroskopiska små repor förekommer på denna släta, glashårda och porfria ytan där bakterier och klotter inte har en chans att fästa.

Vi jobbar med två varianter: Pentagonpaneler från Polyvision och emaljkassetter från Temal Oy.

 

Tillverkning av Temal-kassetter
1,8 mm emaljerbar stålplåt laserskärs i önskade mått och med infästningar och håltagningar. Kanterna bockas och hörnen svetsas för att därefter emaljeras till en slutprodukt om ca 2,1 mm. Kassetterna monteras mot bakomliggande stålreglar.

 

Tillverkning av Pentagon-paneler
0,3 mm stål emaljeras till en slutprodukt med en total tjocklek av ca 0,6 mm. Det emaljerade stålet läggs på rullar om ca 100 m. Det emaljerade stålet klipps upp till önskad storlek och lamineras därefter mot ett skivmaterial som varierar beroende på användningsområde, exempelvis MDF, honeycomb, stål eller brand- och fuktbeständiga material för utomhusbruk. Panelerna monteras med synliga eller dolda profiler som väljs utifrån användningsområde. 

Tillbaka till PRODUKTER

bottom of page