Emaljstål och dess egenskaper
Temalkassetter Tunnelbanestation Hässelby Gård

Hässelbygård
Stockholms lokaltrafik har en lång erfarenhet av att använda emalj som väggbeklädnad och uppskattar dess unika porfria yta som gör den ytterst klotterresistent. Projektetet i Hässelbygård omfattade dessutom designad och perforerad emalj för att skapa en välkomnande och varm atmosfär för resenärerna.

Perforerade emaljkassetter
VAD ÄR EMALJ?
EMALJKASSETTER
EMALJPANELER

I mitten av september 2015 öppnade Playhouse Teater på Drottninggatan i Stockholm. För att skapa en upplevelse av en riktig Broadwayteater redan vid entrén har arkitekten valt att skapa en effektfull entré med hjälp av fasad-kassetter från Byggmarketing och en spännande belysning.

 

Ytan som beklätts med emaljkassetter är begränsad men effekten är stor. Dra i reglaget på bilden för att se hur det ser ut med respektive utan emalj.


Emaljpaneler är utmärkta som fasadbeklädnad, som beklädnad i tåg- och tunnelbanestationer, i hissar, rulltrappsbalustrader etc. Möjligheterna till valfri NCS-kulör och paneler med motiv gör att de passar in och kan förbättra alla miljöer samtidigt som de är hållbara och lätta att underhålla. Klicka i rutan ovanför för att se ett klipp som visar några projekt som ByggMarketing Swedens leverantör ligger bakom. 

Nyhet:
ByggMarketings emaljkassetter på stationerna Stockholm City och Stockholm Odenplan

Cykeltunnel 2
Perforerad och belyst emalj

Stadskontoret i Täbys landskapsarkitekter Anna Feltelius och Joakim Wallin har tagit fram ett mönster över stjärnsystemet för den upprustade gång- och cykeltunneln i Täby. De emaljerade kassetterna är perforerade och belysningen bakom skapar en magisk känsla och är dessutom vandaliseringssäker.

Designdetalj i emalj, Uppsala

Arkitekt Åsa Blomberg på Stadsbyggnadskontoret i Uppsala ritade in Temal emaljkassetter i två gång- och cykeltunnelar på Dag Hammarskjölds väg/Kungsängsleden för att förbättra miljön och underlätta underhåll. Designelement i form av cyklar är inemaljerade i kassetter.

Gång- och cykeltunnel med emalj

Jönköpings kommun ville skapa en trevligare atmosfär i Museitunneln och valde ByggMarketings emalj för ändamålet. ByggMarketing levererade Temal emaljkassetter samt ansvarade för montage. Arkitekt: Jenny Larsson, Stadsbyggnadskontoret, Jönköping. Projekt från 2013

Gång- och cykeltunnel Dag Hammarskjölds väg Uppsala

Arkitekt Åsa Blomberg på Stadsbyggnadskontoret i Uppsala ritade in Temal emaljkassetter i två gång- och cykeltunnelar på Dag Hammarskjölds väg/Kungsängsleden för att förbättra miljön och underlätta underhåll.

Montage av Temalkassetter, Jönköping
Bodalatunneln Lidingö

Lidingö stad hade tidigare stora problem med klotter i Bodala gångtunnel och valde därför klotterresistenta Temal-kassetter. Arkitekt: White arkitekter

Friskväderstorget, gångtunnel emalj

Gång- och cykeltunnel vid Friskväderstorget, Biskopsgården. Göteborgs stad har god erfarenhet från ytmaterialet emalj och valde Temal-kassetter med konstnärlig utsmyckning i denna tidigare mycket utsatta gång- och cykeltunnel. Den konstnärliga utsmyckningen har skett i samarbete med boende i närområdet. Arkitekt: White arkitekter Projekt från 2010.

Gång- och cykeltunnel i Sollentuna

En tidigare ofta nerklottrad gång- och cykeltunnel bekläddes med Temal emaljkassetter från ByggMarketing. Sollentuna kommun har en aktiv strategi för att förbättra tryggheten och miljön för sina invånare. Arkitekt: Stadsbyggnadskontoret, Sollentuna. Projekt från 2009

Gång- och cykeltunnel Täby

Stadsbyggnadskontoret i Täby kommun i samarbete med "Trygg i Täby" tog fram en tunnelstrategi 2009 för att öka tryggheten i kommunens tunnlar. De valde Temal emaljkassetter med inemaljerade med Astrid Lindgrenmotiv för att underlätta underhåll och öka tryggheten. Projekt från 2013.

Sittbänk i emalj T-bana Fridhemsplan

Designad och funktionell sittbänk av Temal emaljerade kassetter på Fridhemsplans tunnelbanestation i Stockholm.

Gång- och cykeltunnel, Märsta

Gång- och cykeltunneln vid Arlandagymnasiet var mycket utsatt för klotter och kommunen sökte ett material som skulle vara enkelt att underhålla. De valde Temal emaljkassetter från ByggMarketing. Arkitekt: Stadsbyggnadskontoret Sigtuna. Projekt från 2006.

Gång- och cykeltunnel vid Olympia

Stadsbyggnadskontoret i Helsingborg ville motivera sina medborgare till ökad aktivitet samt skapa en spännande gång- och cykeltunnel med en motiverande, inemaljerad text. ByggMarketing levererade Temal emaljkassetter. Arkitekt: Stadsbyggnadskontoret, Helsingborg. Projekt från 2010.

Zetterbergska gång- och cykeltunneln

120 elever på Källängens skola ritade varsin teckning som brändes in i Temal emaljkassetter som ByggMarketing levererade. Arkitekt: White arkitekter. Projekt från 2012.

TIDIGARE PROJEKT: GÅNG- OCH CYKELTUNNLAR MED EMALJKASSETTER

EMALJKASSETTER SOM FASADBEKLÄDNAD - PLAYHOUSE TEATER

EMALJKASSETTER HÄSSELBYGÅRD T-BANESTATION

EMALJPROJEKT GLOBALT

EMALJKASSETTER UNDER

RULLTRAPPOR

ByggMarketing Sweden har levererat över 1000 m2 emaljkassetter till de två nya stationerna i Stockholm, Stockholm City och Stockholm Odenplan.

- Vi valde tidigt emaljkassetter som beklädnadsmaterial till både Station Stockholm City och Station Stockholm Odenplan. Erfarenheten av att ha emalj som väggbeklädnad i kollektivtrafikmiljön är god. Det är enkelt att hålla rent, har goda akustiska egenskaper och är hållbart, säger Bengt Ahlqvist, arkitekt Ahlqvist & Almqvist Arkitekter.